protokol-icsayfa-pc
Tarih: 16 Ağustos 2024

Doğuş Üniversitesi Yeni Araştırma Merkezi ile Geleceğe Hazırlanıyor!

Doğuş Üniversitesi, sürdürülebilirlik ve çevresel sorunlara yönelik araştırmaların derinleştirilmesi amacıyla kurulan Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DOUKAS) faaliyete geçtiğini duyurdu.

Merkezin temel amacı, iklim değişikliği, sera gazı emisyonları ve çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) risklerinin değerlendirilmesi konularında öncü çalışmalara imza atmak ve sürdürülebilir bir gelecek için çözümler üretmek.

Prof. Dr. Halit Targan Ünal
, merkez ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, doğal kaynakların bilinçli kullanımı ve çevresel etkilerin minimize edilmesi yönünde bilimsel katkılar sağlamayı amaçlıyor. Bu merkezde, alanlarında uzman akademisyenler ve araştırmacılar, çevre ve sürdürülebilirlik konularında geniş bilgi ve deneyimlerini paylaşarak önemli çalışmalara imza atacaklar."

Faaliyetler ve Hedefler Yaşanabilir Bir Dünyaya Umut Sağlıyor

Merkezin temel hedefleri arasında karbon emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadele konularında projeler yürütmek, ÇSY risklerinin derecelendirilmesi ve firmaların sürdürülebilirlik performanslarının artırılması için bilimsel araştırmalar yapmak yer alıyor. Ayrıca, iş dünyası ile iş birlikleri kurularak, sürdürülebilirlik raporlaması ve yeşil finansmana erişim konularında rehberlik edilmesi planlanıyor.

DOUKAS, faaliyetleri kapsamında İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile "Bilimsel-Kültürel-Sanatsal İş Birliği Protokolü" imzalamış olup, bölgenin sosyal ve ekonomik gelişmişlik seviyesini artırmak için çeşitli projeler yürütmektedir. Ayrıca, MODOKO ile yapılan iş birliği sayesinde eğitim, staj, AR-GE projeleri ve tasarım alanlarında yenilikçi adımlar atılmaktadır. Türkiye Garanti Bankası ve EnerjiSA Üretim ile yapılan iş birliği protokolleri ise ÇSY derecelendirmeleri ve karbon emisyonu ölçümleri konularında önemli katkılar sağlamaktadır.

Prof. Dr. Halit Targan Ünal, merkezin hedefleri hakkında, "Türkiye’nin sürdürülebilirlik raporlaması ve çevresel sorumluluk alanlarında uluslararası standartlara ulaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, akademi, sanayi ve kamu sektörü ile güçlü iş birlikleri kurarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ortak projeler geliştirmeyi planlıyoruz." dedi.

DOUKAS, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak adına tüm paydaşları iş birliğine davet ediyor. Daha yaşanabilir bir dünya için birlikte çalışmayı amaçlıyor.

Merkezin Araştırma Ekibi:

  • Prof. Dr. Halit Targan Ünal: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi, finans, bankacılık ve ekonomi alanlarında önemli çalışmaları bulunmaktadır.
  • Arş. Gör. Sunay Çıralı: İşletme ve sürdürülebilir finansal sistemler konularında araştırmaları olan ödüllü bir akademisyen.
  • Arş. Gör. Burak Beder: Yeşil ekonomi, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası ticaret alanlarında çalışmaları bulunan bir araştırmacı.
  • Öğr. Gör. Dr. Hanife Candır Şimşek: Sosyal politika, iş sağlığı ve güvenliği ile toplumsal cinsiyet konularında uzmanlığı ve araştırmaları ile bulunmaktadır.
  • Dr. Öğr. Üyesi Roza Süleymanoğlu: Sosyoloji ve sosyal hizmet alanlarında çalışmaları bulunan, toplumsal cinsiyet ve sürdürülebilirlik üzerine araştırmalar yapan bir akademisyen.

Barko